tiistai 29. tammikuuta 2013

Käyttäjä error

Olen koko urani aikana keskustellut korujen teon ongelmista monien ihmisten kanssa. Tai no ei korujen teon vaan niiden kestävyydestä. Suurin ongelma on että koru katkeaa tai kiinnityshelmi lähtee pois paikaltaan.

Olen huomannut keskustelujen kautta että monet ovat harjoitelleet itse ja iteasiassa ilman minkäänlaista opastusta mikä heijastuu korujen rakentamisessa. Tätä voisi melkein verrata geeli kynsiin saat tehtyä ehkä nätit mutta eivät ne kestä jos pohja on väärin tehty.

Suurimmat ongelma kohdat listattuna:

*Vaijeri
Harva tuntuu oikeasti tietävän millaista vaijeria pitäisi käyttää. Paksuin ja kallein ei aina ole välttämättä paras vaihtoehto, jos teet paksuun vaijeriin korun joka on lyhyt ja pienistä helmistä niin koru kadottaa kokonaan elastisuutensa ja muuttuu tönköksi ja ajan kanssa vaijeri hankautuu rikki.

Vaijerin valintaan pitäisi vaikuttaa ehdottomasti käyttötarkoitus ja helmien koko. Eihan 29mm lamppuhelmiä kannata laittaa 7 säjeiseen vaikka se olisikin 60mm paksua.

Ja taas 6mm särmikkäisiin ei tarvitse 49 säjeistä 50mm vaijeria vaan 7 säjeinen riittää loistavasti!

Jos siis on hankaluuksia vaijerin valinnassa niin käyppä jossain helmiliikkeessä ja kysy ja selitä tarpeet niin kyllä sinua autetaan. Sitä säästää pitkän pennin kun valitsee vaijerin oikein korua kohti.

*Kiinnityshelmet
Näihin pitäisi ehdottomati kiinnittää enemmän huomiota! Kiinnityshelmi kannattaa valita vaijerin paksuuden mukaan kuten loogisestikin 60mm vaijeria ei saa kahta kertaa 1,5mm kiinnityshelmestä lävitse. ja taas 0.25mm vaijeria ei kannata laittaa 3mm kiinnityshelmeen.

Kiinnityshelmiä kannattaa myös käyttää ahkerasti pitkissä kaulakoruissa jotta jos vahinko tapahtuu ei kaikki helmet ole lattialla vaan pieni osa ja koru on helpompi korjata.

Ja muistakaahan kaikki jotka myyvät koruja että KÄYTTÄJÄ ERROR on aika usein syynä korun hajoamiseen mikä heitetään sitten korun tekijän niskaan.
Esimerkiksi käyttäjä on ostanut avainnauhan jota käyttää vain töissä ja laittaa sen laukkuunsa päivän päätteeksi. Nähtävästi hän rutistaa ajatuksisaan korun pienempään kokoon ja pistää laukkuun. Huonolla tuurilla vaijeri taittuu joka päivä samasta kohtaa, painavampi helmi taite kohdassa tai avaimet jotka hinkkaavat juuri taite kohtaan -- > ja koru antaa periksi.

Nämä on pieniä esimerkkejä, tästä saisi pitkän jutun kirjoitettua mutta maalaisjärki auttaa paljon korun rakentamisessa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti